מחלות עור
אקנה– סיבות, אבחון וטיפול
מה זה אַקְנֵה?
השם הפופולרי של המחלה הוא "פצעי בגרות" ולכן רבים נוטים להתייחס אליה כאל בעיה של נערים ונערות בלבד. אך למעשה, אקנה היא מחלת עור שכיחה, שיכולה להופיע גם בשלבים מאוחרים יותר של החיים, בקרב גברים ונשים, אם כי, היא פוגעת בעיקר בנשים.
מה הסיבה לאקנה?
פצעוני האקנה נוצרים סביב זקיקי השיער עקב סתימת הנקבוביות, שהן פתח המוצא שלהם אל מעל לעור. במקרים רבים, הסיבה לסתימה היא ייצור מוגבר של חֵלֵב (סֵבּוּם) על ידי בלוטות החלב, שיכולה לקרות כתוצאה מסיבות שונות:
- השפעה הורמונליות–אקנה הורמונלי יכול להופיע בתקופות בחיים בהן חלים שינויים הורמונליים חדים, כמו למשל גיל ההתבגרות, הריון, או גיל הפסקת הווסת. גם תרופות המשבשות את האיזון ההורמונלי עלולות להתבטא באקנה.
- תזונה לא מאוזנת – במיוחד צריכה מוגברת של פחמימות פשוטות (סוכרים) ושל מוצרי חלב. לכן, מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת ובריאה, אם כי, שינוי בתזונה לבדו אינו מספיק כדי לטפל באקנה.
- לחץ נפשי
נגעי אקנה יכולים להיות לא-דלקתיים, או דלקתיים. הם גם עלולים להזדהם, במקרה של חדירת חיידק ה-acnes Propionobacterium אל העור.
מהם הסימפטומים של אקנה?
הופעה של קומדונים שחורים ולבנים ושל פצעונים מודלקים באזורי הגוף להם יש נטייה לפתח אקנה:
- פנים
- גב עליון וכתפיים
- בית החזה
חומרת התסמינים משתנה מאדם לאדם ונעה בין קומדונים בודדים לבין מספר רב של נגעים דלקתיים עמוקים שמכסים שטחי עור נרחבים. במקרה של אקנה קשה קיימת סכנה של היווצרות צלקות או של שינויי צבע בעור, שאינם חולפים גם לאחר החלמת הנגעים עצמם.
מה משך הזמן של אקנה?
כיצד מאבחנים אקנה?
האבחנה של אקנה היא קלינית ונעשית ע"י רופא עור, על סמך המראה והמיקום האופייניים של הנגעים.
האם מותר להוציא שחורים
איך מטפלים באקנה?
הטיפול באקנה הוא תהליך ממושך. במקרים רבים נהוג להתחיל בטיפול מקומי. אם מדובר בנגעים בדרגת חומרה בינונית או קשה, ובמיוחד כשיש נגעים שעלולים להצטלק- מטפלים גם בתרופות שניתנות דרך הפה.
התרופות העיקריות שמשמשות לטיפול באקנה הן:
- בנזואילפראוקסיד (אוקסי)
- רטינואידים (במתן מקומי או בכדורים)
- טיפול הורמונלי
- תרופות אנטיביוטיות (במתן מקומי או בכדורים)
חשוב להדגיש, כי מרבית הטיפולים אינם מעלימים את הבעיה לחלוטין ,אלא רק מביאים לשיפור זמני במצב.
טיפול מקומי באקנה
- בנזק –
לרוב, יומלץ על טיפול בתכשיר המכיל בנזואילפראוקסיד, שהוא הרכיב הפעיל בתכשיר המעכב התפתחות של חיידקים ויכול גם לגרום לפירוק של קומדונים.
הוא משּווק בישראל בג'ל בריכוזים שונים (2.5%, 5%, 10% ) ומוסיפים אותו גם למשחות, לסבונים ולתחליבים. הוא מתאים לטיפול באקנה קלה. - תופעות לוואי שכיחות של החומר:יובש של העור, גירוי או עקצוץ מקומי בעור, הגברת רגישות העור לשמש, עלול להלבין בגדים.
- אנטיביוטיקה בג'ל –
ישנו ג'ל שנקרא"זינְדָקְלין", שמכיל את האנטיביוטיקה קְלינְדָמיצין. האנטיביוטיקה הזאת יעילה נגד החיידק שגורם לאקנה. את הג'ל מורחים פעם ביום על המקומות שנגועים באקנה. הטבה במצב האקנה תורגש בדרך כלל לאחר חודש של שימוש בזינדקלין. - רטינואידים מקומיים –
רטינואידים הם נגזרת של ויטמין A ומתאימים – הן לטיפול בקומודונים והן לטיפול בנגעים הדלקתיים. קיימים שני סוגירטינואידים לטיפול מקומי: - תכשירים מקומיים משולבים –
ישנם תכשירים המשלבים בנזואילפראוקסיד ואנטיביוטיקה
ישנו גם תכשיר משולב המכילבנזואילפראוקסיד ורטינואיד (אדפרין) ונקרא:אֵפּידוּ
את כל התכשירים המשולבים ניתן לרכוש עם מרשם רופא בלבד.
טיפול באקנה באמצעות תרופות הניטלות דרך הפה
- מינוציקלין
אנטיביוטיקה ממשפחת הטֵטְרָציקְלינים, הפועלת נגד החיידק שגורם לאקנה. השימוש בה מגביר מאוד את הרגישות לקרינת השמש, לכן בעת שמטופלים בתרופה הזאת רצוי להימנע מהשמש. התרופה עלולה גם לגרום להפרעה בתפקודי כבד.
חל איסור ליטול את התרופה במהלך הריון ואסור לתת אותה לילדים שטרם מלאו להם 12 שנים. - דוקסיציקלין
בדומה לקודמתה, גם דוקסיצילין היא אנטיביוטיקה ממשפחת הטטרציקלינים כלומר, גם השימוש בדוקסיצילין מחייב התגוננות יעילה מפני קרינת השמש וביצוע מעקב סדיר של בדיקות דם לתפקודי כבד. - רואקוטן
תרופה המכילה נגזרות של ויטמין A ונמכרת תחת השם המסחרי קְיוּרַטָן .
תרופה זו יעילה מאוד לטיפול באקנה, אך עלולה לגרום לתופעות לוואי של יובש בעור ובריריות (עיניים, פה, אף, נרתיק) ועלייה קלה ברמת השומנים הדם.
אסור לתת אותה לנשים הרות או נשים המתכננות הריון, משום שהיא עלולה לגרום למומים מולדים קשים בעובר. מסיבה זו, נשים בגיל הפוריות שמטופלות בתרופה זו, חייבות להשתמש באמצעי מניעה יעיל במהלך כל הטיפול וכן, במהלך חודשיים לאחר סיום הטיפול.
התרופה גורמת לעור להפוך לדקיק ולרגיש ודרוש לעור זמן להתאושש לאחר סיום הטיפול. לכן, במשך הטיפול עצמו ובחצי השנה שאחריו, יש להימנע מטיפולים קוסמטיים כלשהם ולהימנע מהסרת שערות בשעווה או בלייזר. את התרופה מותר לקחת אך ורק במסגרת מעקב רפואי צמוד . - טיפול הורמונלי בעזרת גלולות למניעת הריון (לנשים בלבד) –
ניתן לטפל באקנה באמצעות נטילת גלולות למניעת הריון כמו דיאנה,יאז ויסמין.
תוך כמה זמן רואים תוצאות לטיפולים באקנה?
השפעת הטיפול אינה מידית. היא נוצרת בהדרגה ותוצאותיה ניכרות תוך מספר שבועות עד כמה חודשים.
לעיתים, התחלת הטיפול גורמת להחמרה זמנית במצב הנגעים – במיוחד אם נוטלים תרופות מקבוצת הרטינואידים.
כיצד מונעים אקנה?
כמה כללים פשוטים שכדאי להקפיד עליהם:
- עדיף להשתמש בתכשירי קוסמטיקה לא קוֹמֵדוֹגֵניים, נטולי חומרי בישום או צבע.
- עדיף להימנע משימוש במוצרי איפור או תכשירים אחרים לעור, המבוססים על שמן. אלה עלולים לגרום לאקנה או להחמיר אקנה קיימת.
- יש לשטוף את הפנים עד פעמיים ביום (ולא יותר), תוך שימוש במים פושרים (ולא חמים מאוד). כתרחיץ פנים, מומלץ מאד להשתמש באל־סבון עדין או בסבון לתינוקות.
- אסור לשפשף את הפנים בחוזקה. הדבר עלול להחמיר את האקנה ולהזיק לעור.
- אסור "לפוצץ" את הפצעונים ואסור לחטט בעור הפנים או לגרד אותו. הפעולות האלה עלולות לגרום לזיהום של הפצעונים ולצלקות.
האם אקנה עלולה לגרום לסיבוכים?
אקנה עלולה לפגוע באיכות החיים ובדימוי העצמי. אצל בני נוער בפרט, אקנה חמורה גורמת לעיתים קרובות לדכאון, לחרדה ולהימנעות מקשרים חברתיים.
נגעים חמורים עלולים לגרום להיווצרות צלקות בלתי הפיכות בפנים או בגב, כאשר, בגב עלולות להופיע צלקות בולטות’ המכונות קֵלוֹאידים (keloids). קשה מאוד לטפל בצלקות מהסוג הזה ולכן’ אם יש פצעים בולטים בגב חשוב מאוד שלא להזניח את הטיפול בהם. פצעים לא מטופלים או פצעים שמחטטים בהם עלולים גם לגרום לפיגמנטציה.
לסיכום, כדאי מאד לפנות לרופא עור מומחה מוקדם ככל האפשר עם החשד להופעת אקנה. ככל שהבעיה מטופלת בשלבים ראשוניים יותר, כך הטיפול קל וקצר יותר והנזקים המשניים של המחלה מצטמצמים.
למידע נוסף ולהבטחת אבחון יסודי וטיפול מקצועי ומלא, אתן ואתם מוזמנים לתאם פגישה:
בטלפון 052-459-0032 | באימייל Dreldar9911@gmail.com| בהשארת פרטים כאן