הסרת שומות ללא צלקות
שומה, או כפי שהיא מוכרת – נקודת חן – בדרך כלל, הינה גידול שפיר הנראה על פני האפידרמיס.
אפידרמיס – הינה שכבת העור העליונה הנראית לעין. עובי שכבה זו הוא כ- 0.2 מ"מ.
השומה, היא בעצם נגע בעור המקוטלג לשתי קבוצות עיקריות: נגעים ראשוניים ונגעים משניים המופיעים בשלבים מאוחרים יותר על פני העור. צבע הנגע נקבע על פי כמות/ריכוז המלנין.
מלנין – מופרש מתאים באפידרמיס, הוא מגן על הגוף מפני קרינה על ידי בליעתה (של הקרינה). הוא גם קובע את צבע העור בהתאם לחשיפה לקרניים אולטרה סגולות.
סוג אחר, הוא סימן הלידה. גם הוא פגם בעור המופיע מיד לאחר הלידה. לעומת נקודת החן, כתם הלידה יכול להיות בצבעים שונים, בגדלים שונים, לרוב שטוח ויכול להופיע בכל מקום בגוף – אסתטי ולא אסתטי.
כולנו מכירים את כתם הלידה בראשו של נשיא ברית המועצות לשעבר מיכאיל גורבצוב, או נקודות החן של מדונה ואהוד ברק. בתרבות המערבית נוטים לייחס חשיבות יתר ליופי ולאסתטיקה של כתמי הלידה ובעיקר לנקודות החן.
נקודות החן יכולות להתפתח לנגע סרטני שאותו חייבים להסיר. במידה ונגע העור משנה צבעו, גובהה, גודלו או צורתו, מדמם, נרקב, מגרד או מכאיב יש לגשת לבדיקת דרמטולוג – רופא עור המתמחה בתחום – הרופא יאבחן את הנגע ויקבע באם הוא ממאיר או שפיר. במידת הצורך, רופא העור יעשה ביופסיה – יסיר חלק או את כל נגע העור וישלח לבדיקת מעבדה.
הסרת שומות בולטות – ישנן מספר דרכי טיפול בשומות, החל מלקיחת סטרואידים (כתרופה או הזרקה), טיפול כירורגי (ניתוח בהרדמה מקומית) וטיפולי לייזר. בהתאם לגודלה, ההסרה תשאיר צלקת מסוימת. סוג הטיפול יכול למזער ולהעלים את גודלה של הצלקת.
את ההחלטה על הסרת שומות נעשה על פי סיווג השומה:
שומה שפירה – מניעים אסתטיים
שומה ממאירה – מניעים בריאותיים
הזיהוי יעשה על ידי רופא עור מומחה ושיטת ההסרה תקבע בהתאם. השיטה הנפוצה בעבר הייתה הסרה בשיטה כירורגית, בה הרופא היה מסיר חלק או את כל השומה ולרוב הייתה נשארת צלקת. כיום, ניתן לבצע הסרת שומות ללא צלקות באמצעות לייזר. הרופא מאבחן את סוג השומה. תהליך הסרת שומה באמצעות הלייזר מדויק ומבוקר, הלייזר פוצע בצורה מזערית את העור וגורם לתהליך החלמה והתחדשות ללא צלקת.