העלמת כתמים ופיגמנטציה
היפרפיגמנטציה היא תופעה של עליה בכמות הפיגמנט, בד"כ מלנין באזורים מסויימים בעור הנגרמת כתוצאה מחשיפה מוגברת לקרני השמש, מנטילת תרופות, מצבי דלקת בעור ושינויים הורמונאליים.
לשם מה נחוץ מלנין ומה קובע את צבע העור?
גוון העור נקבע על ידי תכולת פיגמנט המלנין. מלנין נוצר על ידי תאים מיוחדים בעור הנקראים מלנוציטים. יש לציין כי מספר המלנוציטים באנשים בהירי עור וכהי עור זהה. אך בעור כהה המלנוציטים פעילים יותר ויוצרים יותר מלנין מאשר בבהירי עור. שיזוף בעור נוצר לאחר שפעול של מלנוציטים ע"י קרני שמש. לאחר זמן פעילות המלנוציטים חוזרת לנורמה, עודף המלנין מתפרק והשיזוף חולף.
קו ההגנה הראשון מפני נזקי קרינת השמש הוא המלנין המהווה את מסנן הקרינה הטבעי של העור. לאנשים בעלי עור כהה יש נטיה גבוה לפתח כתמים היפרפיגמנטרים חומים לאחר פציעה. לאנשים בעלי מחלת ויטיליגו, ישנו אובדן יכולת של מלנוציטים לייצר מלנין.
מהם סוגי ההיפרפיגמנטציה השכיחים?
כשמלנין מפוזר בצורה בלתי אחידה בכל שכבות העור נוצר תהליך של היפרפיגמנטציה, ברוב המקרים רוב סוגי ההיפרפיגמנטציה קשורים בחשיפה מוגברת לשמש.
מלזמה
מלזמה היא בעית פיגמנטציה שכיחה המופיעה כמעט בלעדית בנשים בגיל הפוריות. זוהי פיגמנטציה חומה המופיעה בעיקר בפנים: מצח, לחיים, אף ושפה עליונה. ככל שהפיגמנט שוקע עמוק יותר, כך המלזמה ניראת כהה יותר וקשה יותר לטיפול. במחצית מהמקרים הסיבה לכך אינה ידועה, בשאר המקרים המלזמה נגרמת בשל אינטראקציה בין ההורמונים נשיים וחשיפה לשמש ,גלולות למניעת הריון. הריון וטיפולי פוריות מעלים את הסיכון לפתח מלזמה.
למלזמה התנהגות טיפוסית צפויה מראש, מהרגע שהופיעה, היא לא נסוגה אלא עד אשר הגיעה של האישה לגיל הבלות. מלזמה בעלת מהלך כרוני טיפוסי של החמרה בחודשי הקיץ ושיפור קל בחודשי החורף.
טיפול במלזמה: מלזמה קשה ועיקשת לטיפול ולכן דורשת תחזוקה כרונית ויכולה להחמיר ללא סיבה ברורה. הבסיס לטיפול במלזמה הוא הימנעות מוחלטת מקרני שמש וטיפולי הבהרה מקומיים.מטופלת שרוצה להיפטר ממלזמה חייבת לסגל אורח חיים הכולל הימנעות מוקפדת מחשיפה לשמש.
תכשירי ההבהרה למלזמה מבוססים על שימוש קבוע בקרם בהכנה רוקחית ומבוסס על רטין איי ועוד מספר חומצות.