רוזציאה

אודם בפנים אינו נובע תמיד מסומק בלחיים. ברוב המקרים הסיבה לאדמומיות הקבועה היא מחלת עור העונה לשם רוזציאה המאופיינת באדמומיות מוגברת של עור הפנים, בעיקר בלחיים, המצח והסנטר.

התופעה שכיחה בעיקר ב נשים עם עור בהיר, בגיל 30-50 ונקראת לעיתים 'אקנה של הגיל המבוגר'. הביטוי הינו תפרחת אדומה של עור הפנים, המלווה בתחושת חספוס ואודם  ובשלב מאוחר יותר כלי דם מורחבים, נימים (קופרוז) ולעיתים אף בפצעונים קטנים דמויי אקנה. בניגוד לאקנה, ברוזציאה אין נקודות שחורות ולבנות ואין מעורבות של החזה והגב.

 בתחילת המחלה הסומק מופיע ונעלם לסרוגין, אולם בהמשך הופך קבוע ומהווה בעיה אסתטית לא נעימה. לעיתים קרובות רוזיצאה מאובחנת בטעות כסומק, סבוריאה או אקנה והטיפול שניתן אינו פותר את הבעיה. לכן, חשוב לפנות לרופא עור מומחה על מנת לאבחן כצורה מדוייקת. לעיתים, ישנה מעורבות עינית של המחלה המתבטאת בעיניים דומעות ומגורות. במקרים קשים וכרונים מופיע עיבוי של רקמות הפנים והאף (רינופימה) והטיפול המועדף במקרה זה הוא טיפול בלייזר.

מה גורם למחלה?

הגורם אינו ידוע במלואו, אך ברוב המקרים ההנחה היא כי מדובר בטפיל בשם דמודקס עליו יורחב המשך. בנוסף, חשיפה לשמש, צריכת אלכוהול או מזון חם או חריף, מתח נפשי ותרופות מסוימות עלולים להחריף את התופעה.

אילו גורמים מגבירים את הסיכון לרוזציאה?

צריכת אלכוהול ובמיוחד יין אדום, חשפיה מוגברת לשמש, אנשים בעלי גוון עור בהיר חשופים יותר להפגע מרוזציאה, נשים מעל גיל 30 בעלי נטיה גבוה מאשר גברים להפגע. גנטיקה משפחתית גם מגבירה סיכון להפגע.

מהם תסמיני המחלה?

 

אדמומיות בפנים,  צריבה
הרחבה של כלי דם
קשריות קטנות ומוגליות
גירוי בעיניים
נפיחות.

כיצד מאבחנים רוזציאה?

האבחנה של רוזציאה היא אבחנה קלינית המבוצעת ע"י רופא  עור שמאבחנים את המחלה על סמך הממצאים האופייניים של רוזציאה כמו אדמומיות, סומק והרחבת כלי דם בעור הפנים ואף חספוס העור.

​האם רוזציאה כרוכה בסיכון ?

לא. רוזציאה נחשבת למחלה כרונית שעלולה לפגוע באיכות החיים, ולגרום לסיבוכים ונדירים בעור האף העפעפיים ולעיתים לפגוע בעיניים.

לציין כי המחלה אינה מידבקת ואינה עוברת מאדם לאדם במגע.

מהו מהלך המחלה?

רוזציאה היא מצב כרוני, מה שאומר שלא ניתן לרפא את המחלה, ותסמיניה לעולם לא יעברו לחלוטין. בעזרת טיפול נכון והתנהלות נבונה אפשר להפחית את תדירותן ואת חומרתן של ההתלקחויות..

מהן דרכי הטיפול?

טיפול מקומי: באמצעות משחת סולנטרה או ג'ל רוזקס.

ניתן לטפל בטיפול סיסטמי כגון מינוצין דוקסילין או רואקוטן שמקילים על התסמינים.

רוזציאה ודמודקס

רוזציאה יכולה להיגרם מנוכחות של קרדיות מיקרוסקופיות מסוג דמודקס ברביס ודמודקס פוליקולרום. קרדיות אלו הינן חלק מהמיקרוביום של העור ונמצאות אצל מרבית האנשים.

לרוב הן אינן מזיקות, אך אצל אנשים שסובלים מרוזציאה הן עלולות לגרום להופעת הקשריות שאופייניות למחלה

​ממחקרים עולה כי על עורם של אנשים עם רוזציאה יש רמות גבוהות יותר של קרדיות דמודקס בהשוואה לאלה שללא רוזציאה. סולנטרה שמיועדת לטיפול בקרדיות היא תרופה יעילה מאוד שמפחיתה את תסמיני המחלה

וואטסאפ טלפון
+