מבוא להבנה וטיפול במולוסקום קונטגיוזום
אקנה– סיב
מהו מולוסקום קונטגיוזום?
מולוסקום קונטגיוזום הוא זיהום עורי נגיפי שכיח ומדבק, המופיע בעיקר בגיל הילדות. המחלה מתבטאת בהופעת פפולות (יבלות קטנות) על גבי העור, בעיקר אצל ילדים מגיל שנה ועד גיל עשר. היבלות הן דמויות כיפה בצבע העור, ובמרכזן שקע קטן וטבורי. לרוב, המחלה מתבטאת במספר קטן של יבלות, אך במקרים מסוימים הן יכולות להתרבות לעשרות ואף מאות נגעים, מה שהופך את המצב לבעיה אסתטית משמעותית.
כיצד נגרם מולוסקום קונטגיוזום?
מולוסקום קונטגיוזום נגרם על ידי נגיף ממשפחת פוקסווירוס (Poxvirus). הנגיף מופץ דרך מגע ישיר בין עור לעור, או מגע עקיף באמצעות חפצים משותפים כמו מגבות. בנוסף, קיימת אפשרות להדבקה עצמית מאזור אחד בעור לאזור אחר, או העברה דרך מגע מיני. ההדבקה בנגיף מתרחשת לעיתים קרובות בתנאים רטובים ולחים, כמו בעת רחצה או שחייה משותפת. תקופת הדגירה של הנגיף נעה בדרך כלל בין שבועיים לחצי שנה.
מי נמצא בקבוצת הסיכון?
המחלה מדבקת בעיקר תינוקות וילדים קטנים מתחת לגיל עשר, ובעיקר בקרב ילדים עם רקע אטופי, כמו אסתמה של העור. היא נפוצה יותר באזורים עם אקלים חם. אף כי מתבגרים ומבוגרים נדבקים לעיתים פחות תכופות, הזיהום יכול להיות נרחב גם בקרב חולי HIV או אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת.
מאפיינים קליניים של מולוסקום קונטגיוזום
המחלה מתבטאת בקבוצות של יבלות ויראליות קטנות ועגולות, בקוטר של 1-6 מ"מ, בגוון העור ולעיתים בעלות מראה מבריק. במרכזן קיים שקע קטן. מספר היבלות משתנה מאדם לאדם ויכול לנוע בין כמה בודדות למאות. היבלות מופיעות לרוב בבית השחי, מאחורי הברכיים, במפשעה ובאזורי אברי המין, אך אינן מופיעות על כפות הידיים והרגליים.
לעיתים קרובות נגרמת דרמטיטיס (דלקת עור) סביב האזור הנגוע, המלווה באדמומיות, יובש וגרד. כאשר מופיעה הילה אדמומית סביב היבלת, זהו סימן לכך שהיא מתחילה להחלים. תהליך ההחלמה עשוי לכלול היווצרות גלדים וגרד חזק למשך שבוע-שבועיים.
סיבוכים של מולוסקום קונטגיוזום
- דלקת לחמית כאשר העפעף מעורב.
- אקזמה מפושטת משנית לזיהום במולוסקום.
- זיהום בקטריאלי משני לגירוד, כמו אימפטיגו.
- הצטלקות.
כיצד מאבחנים מולוסקום קונטגיוזום?
אבחנת מולוסקום קונטגיוזום מתבצעת בדרך כלל על סמך המראה הקליני האופייני, ולעיתים בעזרת דרמטוסקופיה לצורך זיהוי מדויק יותר.
מהו הטיפול במולוסקום בילדים?
רוב המקרים של מולוסקום חולפים מעצמם ואין צורך בטיפול. עם זאת, במקרים מסוימים, במיוחד כאשר המחלה גורמת לאי נוחות או בעיות אסתטיות, מומלץ לטפל בנגעים.
טיפול חדשני ויעיל שהתגלה בשנים האחרונות מבוסס על שימוש בקנתרידין, חומר כימי המופק מגחליליות. הקנתרידין גורם להיווצרות שלפוחית קטנה שמפרידה את היבלת מהעור. הטיפול מבוצע בקליניקה, ולאחר 10-14 יום הנגעים המטופלים מתייבשים ונעלמים. יש להדגיש כי טיפול זה אינו מתאים לנגעים הנמצאים על הפנים.
התהליך בקליניקה
לד"ר אלדר ניסיון רב בטיפול ביבלות מולוסקום באמצעות קנתרידין. במהלך הפגישה הראשונית, מתבצעת הערכה של מצב היבלות, וניתנים המלצות לשיפור מצב העור ולעידוד ההחלמה. הטיפול נקבע בהתאם לגיל הילד, רמת הרגישות שלו לכאב, סוג היבלות ומיקומן.
בביקור הבדיקה והייעוץ, ד"ר אלדר יסביר למטופל ולמשפחתו את טיב הממצאים, המשמעות שלהם, והצורך בטיפול. לאחר שהמטופל והרופא יסכימו על הטיפול המתאים, יוחלט אם ניתן לבצעו כחלק מהביקור או שיש צורך לתאם מועד נוסף לביצוע הטיפול.
יש להדגיש כי הטיפולים השונים אינם כלולים במחיר ביקור הייעוץ.
אם יש לכם שאלות נוספות או שאתם זקוקים לטיפול במולוסקום קונטגיוזום, אני מזמין אתכם לפנות למרפאתי לקבלת ייעוץ מקצועי ומותאם אישית.