פסוריאזיס, מבוא להבנה אבחון וטיפולים נבחרים.

פסוריאזיס

 

פסוריאזיס היא מחלה עור הנפוצה ביותר ארוכת טווח (כרונית) , להפריע לשינה ולהקשות על הריכוז. המצב נוטה לעבור מחזוריות, להתלקח לכמה שבועות או חודשים, ואז להירגע לזמן מה. טריגרים שכיחים באנשים עם נטייה גנטית לפסוריאזיס כוללים זיהומים, חתכים או כוויות ותרופות מסוימות.

סימנים ותסמינים נפוצים של פסוריאזיס כוללים:

פריחה חלקית המשתנה מאוד באיך שהיא נראית מאדם לאדם, החל מרבדים מכוסים קשקשים  ועד להתפרצויות גדולות בחלק גדול מהגוף

כתמי אבנית קטנים (נראה לרוב בילדים)

עור יבש וסדוק שעלול לדמם

גירוד, צריבה או כאב

פריחות מחזוריות שמתלקחות לכמה שבועות או חודשים ואז מתפוגגות.

ישנם מספר סוגים של פסוריאזיס, שכל אחד מהם משתנה בסימנים ובתסמינים שלו:

פסוריאזיס פלאק. הסוג הנפוץ ביותר של פסוריאזיס, פסוריאזיס פלאק גורם לכתמי עור יבשים, מגרדים, מורמות (פלאקים) המכוסים בקשקשים. ייתכן שיהיו מעטים או רבים. הם מופיעים בדרך כלל על המרפקים, הברכיים, הגב התחתון והקרקפת. 

פסוריאזיס בציפורניים. פסוריאזיס עלולה להשפיע על ציפורניים וציפורניים ברגליים, ולגרום לצמיחה לא תקינה של הציפורניים ושינוי צבע. ציפורניים פסוריאטיות עלולות להתרופף ולהיפרד ממיטת הציפורן, מחלה קשה עלולה לגרום לציפורן להתפורר.

פסוריאזיס גוטטה. פסוריאזיס גוטטה משפיע בעיקר על מבוגרים צעירים וילדים. זה בדרך כלל מופעל על ידי זיהום חיידקי כגון דלקת גרון. זה מסומן על ידי כתמים קטנים בצורת טיפות על עור הגו הידיים או הרגליים.

פסוריאזיס הפוכה. INVERES  פסוריאזיס הפוך משפיע בעיקר על קפלי העור של המפשעה, הישבן והשדיים. זה גורם לכתמים חלקים של עור דלקתי שמחמירים עם חיכוך והזעה. זיהומים פטרייתיים עלולים לגרום לסוג זה של פסוריאזיס.

פסוריאזיס פוסטולרית. פסוריאזיס מוגלתי, סוג נדיר, גורם לשלפוחיות מלאות מוגלה,  זה יכול להופיע בכתמים נרחבים או באזורים קטנים של כפות הידיים או הסוליות.

פסוריאזיס אריתרודרמי. הסוג הפחות נפוץ של פסוריאזיס, פסוריאזיס אריתרודרמי יכול לכסות את כל הגוף בפריחה מתקלפת שעלולה לגרד או לשרוף בעוצמה. זה יכול להיות קצר מועד (אקוטי) או ארוך טווח (כרוני).

מהם הטריגרים לפסוריאזיס?

אנשים רבים בעלי נטייה לפסוריאזיס עשויים להיות נקיים מתסמינים במשך שנים עד שהמחלה מופעלת על ידי גורם סביבתי כלשהו. מעוררי פסוריאזיס נפוצים כוללים:

זיהומים, כגון דלקת גרון או דלקות עור

מזג אוויר, במיוחד קר, תנאים יבשים

פגיעה בעור, כגון חתך או שריטה, נשיכת חרקים או כוויות שמש חמורות

עישון וחשיפה לעישון פסיבי

צריכה כבדה של אלכוהול

תרופות מסוימות – כולל ליתיום, תרופות ללחץ דם גבוה ותרופות נגד מלריה

נסיגה מהירה של קורטיקוסטרואידים דרך הפה או בהזרקה.
מהם גורמי סיכון לפסוריאזיס?

כל אחד יכול לפתח פסוריאזיס. כשליש מהמקרים מתחילים בילדות. גורמים אלה יכולים להגביר את הסיכון לפתח את המחלה:

היסטוריה משפחתית. המצב מתרחש במשפחות. הורה אחד עם פסוריאזיס מגדיל את הסיכון לחלות במחלה. ויש שני הורים עם פסוריאזיס מגביר את הסיכון שלך אפילו יותר.

עִשׁוּן. עישון טבק לא רק מגביר את הסיכון לפסוריאזיס אלא גם עלול להגביר את חומרת המחלה.

מהם הסיבוכים של פסוריאזיס?

למטופלים עם  פסוריאזיס, יש סיכון גבוה יותר לפתח מצבים אחרים, כולל:

דלקת מפרקים פסוריאטית, הגורמת לכאב, נוקשות ונפיחות במפרקים 

מחלות עיניים, כגון דלקת הלחמית, בלפריטיס ודלקת אובאיטיס

הַשׁמָנָה

סוכרת סוג 2

לחץ דם גבוה

מחלות לב וכלי דם

מחלות אוטואימוניות אחרות, כמו צליאק, טרשת ומחלת המעי הדלקתית הנקראת מחלת קרוהן

מצבי בריאות נפשיים, כגון דימוי עצמי נמוך ודיכאון

כיצד אפשר לאבחן פסוריאזיס?

ע"י בדיקה קלינית פשוטה תוך כדי הסתכלות על העור, הקרקפת והציפורניים שלך. 

לעיתים רחוקות נלקחת דגימה קטנה של עור (ביופסיה) לבדיקה תחת מיקרוסקופ. זה עוזר לקבוע את סוג הפסוריאזיס ולשלול הפרעות אחרות.

הטיפול בפסוריאזיס.
טיפולי פסוריאזיס מטרתם לעצור תאי עור מלגדול כל כך מהר ולהסיר קשקשים. האפשרויות כוללות קרמים ומשחות (טיפול מקומי), טיפול באור (פוטותרפיה) ותרופות דרך הפה או בהזרקה.

אילו טיפולים יותאמו תלויים במידת החמורה של הפסוריאזיס ובמידת היענותה לטיפולים קודמים ולאמצעי טיפול עצמי. ייתכן לעיתים שילוב של תרופות שונות או שילוב של טיפולים עד מוצאים גישה שעובדת. 

טיפול מקומי
קורטיקוסטרואידים. תרופות אלו הן התרופות הנרשמות לרוב לטיפול בפסוריאזיס קלה עד בינונית. הם זמינות,כמשחות, קרמים, ג'לים, קצפים, תרסיסים ושמפו. משחות קורטיקוסטרואידים קלות (הידרוקורטיזון) מומלצות בדרך כלל לאזורים רגישים, כגון פנים או קפלי עור, ולטיפול בכתמים נרחבים. ניתן ליישם קורטיקוסטרואידים מקומיים פעם ביום במהלך התלקחויות, ובימים חלופיים או בסופי שבוע במהלך הפוגה.

אנלוגים לויטמין D. צורות סינתטיות של ויטמין D – כגון calcipotriene (Dovonex,) ו- calcitriol (Vectical) – מפחיתים את קצב חלוקת תאי העור. ניתן להשתמש בסוג זה של תרופה לבד או עם קורטיקוסטרואידים מקומיים. קלציטריול עלול לגרום פחות גירוי באזורים רגישים. 
מעכבי קלציניורין. מעכבי קלציניורין – כגון טקרולימוס (פרוטופיק) ופימקרולימוס (אלידל) – מרגיעים את הפריחה ומפחיתים הצטברות קשקשים. הם יכולים להיות מועילים במיוחד באזורים של עור דק, כגון סביב העיניים, שבהם קרמים סטרואידים או רטינואידים מגרים או מזיקים. מעכבי Calcineurin אינם מומלצים בהריון או הנקה. 

זפת פחם COOL TAR. זפת פחם מפחיתה גירוד ודלקת. זה זמין במרשם רופא. זה מגיע בצורות שונות, כגון שמפו, ומשחה. מוצרים אלה יכולים לגרות את העור. הם גם מכתימים בגדים ומצעים, ויכולים להיות להם ריח חזק.

אנתרלין. אנתרלין הוא קרם זפת שמאט את קצב חלוקת תאי העור. זה יכול גם להסיר קשקשים ולהפוך את העור לחלק יותר. זה לא מיועד לשימוש על הפנים או איברי המין. אנתרלין יכול לגרות את העור, והוא מכתים כמעט כל דבר שהוא נוגע בו. בדרך כלל זה נמרח לזמן קצר ואז נשטף.
טיפול באור = פוטותרפיה.
טיפול באור הוא קו טיפול ראשון בפסוריאזיס בינוני עד חמור, לבד או בשילוב עם תרופות. זה כרוך בחשיפת העור לכמויות מבוקרות של אור טבעי או מלאכותי. יש צורך בטיפולים חוזרים. 
אוֹר שֶׁמֶשׁ. בקצרה, חשיפות יומיות לאור השמש (הליותרפיה) עשויות לשפר את הפסוריאזיס. לפני תחילת משטר אור שמש, 

פס רחב UVB. מינונים מבוקרים של אור פס רחב UVB ממקור אור מלאכותי יכולים לטפל  פסוריאזיס נפוצה ופסוריאזיס שאינה משתפרת עם טיפולים מקומיים. תופעות לוואי לטווח קצר עשויות לכלול עור דלקתי, מגרד ויבש.

פס צר UVB. טיפול בפס צר UVB עשוי להיות יעיל יותר מטיפול בפס רחב UVB. במקומות רבים הוא החליף את הטיפול בפס רחב. זה מנוהל בדרך כלל פעמיים או שלוש בשבוע עד שהעור משתפר ולאחר מכן בתדירות נמוכה יותר לטיפול תחזוקה. 
פסורלן פלוס אולטרה סגול A (PUVA). טיפול זה כולל נטילת תרופה לרגישות לאור (פסורלן) לפני חשיפת העור הפגוע לאור UVA. אור UVA חודר עמוק יותר לתוך העור מאשר אור UVB, ופסורלן גורם לעור להגיב יותר לחשיפה ל-UVA.

טיפול אגרסיבי יותר זה משפר באופן עקבי את העור ומשמש לעתים קרובות לפסוריאזיס חמורה יותר. תופעות לוואי לטווח קצר עשויות לכלול בחילות, כאבי ראש, צריבה וגרד. תופעות לוואי אפשריות לטווח ארוך כוללות עור יבש ומקומט, נמשים, רגישות מוגברת לשמש וסיכון מוגבר לסרטן העור, כולל מלנומה.

תרופות דרך הפה או בהזרקה

במקרה של פסוריאזיס בינוני עד חמור, או אם טיפולים אחרים לא עבדו ניתן לטפל בתרופות דרך הפה או הזרקות (סיסטמיות). חלק מהתרופות הללו משמשות לתקופות קצרות בלבד ועשויות להיות מוחלפות בטיפולים אחרים מכיוון שיש להן פוטנציאל לתופעות לוואי חמורות.

רטינואידים. Acitretin ורטינואידים אחרים הם כדורים המשמשים להפחתת ייצור תאי העור. תופעות הלוואי עשויות לכלול עור יבש וכאבי שרירים. תרופות אלו אינן מומלצות כאשר את בהריון או מניקה או אם את מתכוונת להיכנס להריון.

ביולוגיות. תרופות אלו, הניתנות בדרך כלל בהזרקה, משנות את מערכת החיסון באופן המשבש את מחזור המחלה ומשפר את התסמינים וסימני המחלה תוך שבועות. כמה מהתרופות הללו מאושרות לטיפול בפסוריאזיס בינוני עד חמור באנשים שלא הגיבו לטיפולי קו ראשון. האפשרויות כוללות etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira), ustekinumab (Stelara), risankizumab-rzaa (Skyrizi) ו-ixekizumab (Taltz). שלושה מהם – etanercept, ixekizumab ו-ustekinumab – מאושרים לילדים. סוגים אלה של תרופות יקרים ועשויים להיות מכוסים על ידי תוכניות ביטוח בריאות או לא.

יש להשתמש בתרופות ביולוגיות בזהירות מכיוון שהם נושאים בסיכון לדיכוי המערכת החיסונית בדרכים שמגבירות את הסיכון לזיהומים חמורים. אנשים הנוטלים טיפולים אלה חייבים לעבור בדיקה לאיתור שחפת.

בטלפון  052-459-0032  |  באימייל Dreldar9911@gmail.comבהשארת פרטים כאן

וואטסאפ טלפון
+