הסרת שומות בלייזר, נקודות חן ונגעי עור
רבים מאתנו נושאים נגעי עור מסוגים שונים, נקודות חן ו"פלולות". לעיתים הנגעים מהווים מפגע אסתטי. רובם המכריע של נגעי העור הוא שפיר (לא סרטני), אך ישנם מקרים בהם הם עלולים להיות סרטניים או טרום סרטניים.
לכן, כה חשוב לפנות לאבחון יסודי על ידי רופא עור (דרמטולוג) מומחה, מקצועי ומנוסה, שיידע לזהות באיזה סוג של נגע מדובר, והאם ניתן להסתפק בטיפול אסתטי בלבד להעלמתו, או שיש צורך גם בבדיקות מעמיקות ומקיפות יותר, בטיפול שונה ובהמשך מעקב.
אבחון נגעים עוריים - הסרת שומות ונקודות חן
סיווג של נגעי עור
"נגע עורי" הוא מושג רחב מאד וניתן להגדירו כהתהוות של רקמה על גבי העור, אשר שונה במהותה מרקמת העור הנורמלית הטבעית. יש מאות סוגים שונים ותתי סוגים של נגעים כאלה וסיבות שונות להופעתם, והשמות שלהם יכולים לבלבל כל אחד: שומות, נבוסים, יבלות, קונדילומות, קסנטלזמות, פלולות, תגי עור, המנגיומות, ציסטות, כיבים, והיד עוד נטויה.
כדי לפשט את הדברים, ניתן לקטלג את הנגעים לקטגוריות. ישנן כל מיני דרכים שנהוגות לסיווג של נגעים, וכאן נתייחס לשני סיווגים מקובלים מרכזיים:
- נגע ראשוני מול נגע משני
- נגע שפיר מול נגע ממאיר
נגעים ראשוניים לעומת נגעים משניים
נגעים ראשוניים הם כאלה שמופיעים כביכול יש מאין, על עור בריא. כמובן שהם אינם באמת צצים ללא כל סיבה. נגעים אלה, הם מאפיינים של מחלה, של חבלה, או של פרֵה-דיספוזיציה גנטית או סביבתית (נטייה מוקדמת מולדת, או תנאים סביבתיים המגבירים את הסיכון לתופעה), ומהווים חלק ממנגנון הפעולה שלה ומצורת הביטוי שלה בגוף.
נגעים משניים הם ביטוי להתפתחות או שינוי של נגע ראשוני, אשר מתרחש בעקבות תגובה של הגוף לנגע הראשוני או, בשל אבולוציה טבעית של הנגע הראשוני.
במילים אחרות, נגע ראשוני הוא לרוב, תוצר של מחלה, של גנטיקה, של פגיעה בעור, או של גורם זיהומי, בעוד שנגע משני הוא תוצר של תהליך ההתפתחות שלו.
לדוגמא, כוויה היא נגע ראשוני כתוצאה מחבלה עורית שנגרמת מפגיעה כימית, חשמלית, או ממגע עם אובייקט חם. אם יחדרו לכוויה חיידקים או מזהמים אחרים, היא תזדהם ובעקבות כך עלולים להופיע כיבים ושינויים אחרים בעור, שהם בגדר נגעים משניים.
נגעים שפירים מול נגעים ממאירים (סרטניים)
כאמור, מרבית הגידולים הם שפירים ואחד הנפוצים ביותר מביניהם הוא השומה (נבוס, Nevus).
נגעים שפירים הם תוצאה של שינויים בתפקוד של רקמת העור, שהיא רקמה מורכבת, הבנויה משלוש שכבות שבכל אחת מהן שלל מנגנונים האחראיים על תפקוד תקין של העור ועל הבטחה של יעילותו כמעטה ההגנה החיצוני של הגוף.
בשל מורכבותה של רקמת העור וריבוי התהליכים שמתרחשים בתוכה, מספיק שחלק קטן באחד מן המנגנונים ישתבש או יופרע, על מנת שהדבר יתבטא בשינוי נראה לעין מעל פני העור ולפעמים, גם מתחתיו.
שינוי תפקודי כזה יכול להתבטא בכל מיני צורות, למשל, בהצטברות של מלנין (Melanin), שהוא פיגמנט המופרש מתאים המצויים בשכבה העליונה של העור (האפידרמיס) ומשפיע על צבע העור. כשיש הצטברות שלו באופן נקודתיבאיזור מסוים, יופיעו שינויים כגון כתמים כהים יותר בעור (פיגמנטציה), או נקודות חן, שהן כינוי חביבלשומות. "שומה" היא קטגוריית נגעים העומדת בפני עצמה, ויש סוגים רבים של שומות. הן יכולות להופיע בכל מקום בגוף ולהיות שטוחות, בולטות, או מעורבות, אטיפיות (דיספלסטיות) ועוד.
דוגמא נוספת לשינוי תפקודי של העור, היא הצטברות של שומן על העור או מתחת לפני העור. כך נוצרים נגעים כגון ציסטות שומניות ופצעונים.
לעומת אלה, נגע סרטני יכול להיגרם ממגוון סיבות כגון חשיפה ממושכת לקרינה (קרינת UV או קרינה מסוג אחר), כשל של מערכת החיסון, חשיפה לפתוגנים מסוימים, נטייה גנטית, ועוד.
המאפיין הבולט ביותר של נגע סרטניהואהתחוללות של שינויים בנגע. השינויים יכולים להתבטא בגודל הנגע, בצבעו ובצורתו, בשוליים לא סדירים, א-סימטריה, התכייבות, דימום וכאבים.
הסוגים הנפוצים ביותר של נגעים סרטניים:
- סרטן של תאי בסיס, שנקרא BCC (Basal Cell Carcinoma)
- סרטן של תאי קשקש, שנקרא SCC (Squamous Cell Carcinoma)
- מלנומה – סרטן של תאים מלנוציטים (אותם התאים שמפרישים את פיגמנט המלנין).סוג זה של סרטן הרבה פחות נפוץ משני הסוגים הקודמים, אך הוא מסוכן וקטלני יותר.
נגעים טרום סרטניים
כאן מדובר על נגעים שפירים, שמבחינה סטטיסטית, או בהינתן נטייה גנטית או חשיפה לתנאים מסוימים, עלולים להפוך לממאירים.
נקודות חן (שומות) מסוימות, הן דוגמא טובה לנגעים כאלה. כאשר גודלה של שומה עולה על 6 סנטימטרים, שוליה אינם אחידים, צורתה אינה סימטרית וצבעה אינו אחיד, גם אם זוהי צורתה הבסיסית ולא תוצאה של שינויים שחלו בה, חשוב להיות במעקב סדיר אצל רופא עור מומחה ולוודא שהיא אינה מתפתחת לנגע סרטני. החשיבות עולה כפל כפליים כאשר מדובר באדם שיש לו שומות מרובות מסוג זה, או כשהיא שונה מכל שאר השומות שיש לו על העור.
משנה זהירות דרוש גם אצל אנשים בהירי עור, בהירי שיער ואנשים עם תפקוד לקוי של מערכת החיסון כתוצאה ממחלה, או כתוצאה מדיכוי מכוון של מערכת החיסון (מושתלי איברים, מקבלי טיפולים אונקולוגיים וכד').
אבחון נגעים עוריים – הסרת שומות ונקודות חן
כל המחפשים אחר רופא מקצועי, מנוסה ואמין לאבחון וטיפול הסרת נקודות חן – תל אביב ואיזור המרכז, מוזמנים לפנות לתיאום פגישה אצל ד"ר אלדר אורן, רופא עור מומחה בעל ידע רב וניסיון של למעלה מעשר שנים בתחום אבחון והסרת נגעים בעור ונקודות חן באזורים שונים בגוף (הורדת נקודות חן בפנים, בעפעפיים, בבטן, בצוואר וכדומה).
איך מסירים שומה, נקודת חן או נגע עור אחר?
ההחלטה לגבי סוג ואופי הטיפול בנגע נעשית על ידי הרופא, לאחר אבחון מדויק של הנגע. לאור כל מה שהוסבר עד כה, קל להבין מדוע לאבחון המקדים יש תפקיד קריטי בקביעת סוג הטיפול הדרוש.
ברוב המקרים, הנגעים העוריים הם פשוטים להסרה והטיפול כמעט שאינו מפריע לשגרת יומו של המטופל.
שלושת טיפול ההסרה הנפוצים:
כריתה מלאה (Excision) – הנגע נכרת יחד עם שוליים בריאים באמצעות סקלפל (סכין מנתחים). החיתוך נעשה בדרך כלל ברוחב של כמילימטר-שניים מעבר לשולי הנגע עצמו. הכריתה נעשית מסביב לנגע בצורת עין (מעין אליפסה, או צורת סירה), במטרה לתפור את החסר שנוצר מבלי שיווצרו עודפי עור בזוויות הצורה.
בטכניקה זו, הנגע נכרת לכל עומקו של העור, עד לרקמה התת עורית.
ברוב המקרים, התפרים מתמוססים מעצמם לאחר כמה שבועות. מעל החתך התפור מודבקים בדרך כלל פסים דקים של פלסטר מיוחד (סטריסטריפ), שמסייע בהצמדת שולי החתך זה לזה, בנוסף לתפרים. יש לאפשר לפלסטרים ליפול מעצמם ולא לקלף או לשפשף אותם.
במידה שנשלחה דגימה של הנגע לבדיקה פתולוגית, תשובת פתולוגיה התשובה תינתן בדרך כלל לאחר כארבעה שבועות.
יתרונה של שיטת הכריתה המלאה היא הוצאה יסודית של כל הנגע על כל קוטרו ועומקו, באופן שלא משאיר רקמה של הנגע בעור. חסרון השיטה הוא בהיותה חודרנית יותר משיטות אחרות וכמו כן, הצלקת שהיא מותירה אחריהעולה בגודלה על גודלו המקורי של הנגע.
גילוח נגע, או גילוח נקודות חן – שיטה זו רלבנטית רק לנגעים המורמים מעל פני העור ושאין חשד שהם סרטניים.
כאשר התנאים מאפשרים להשתמש בשיטה זו, התוצאה המתקבלת היא יותר אסתטית בהשוואה לכריתה מלאה, משום שהיא מאפשרת לעדן, לצמצם ולטשטש את הצלקת. לעיתים קרובותלאחר גילוח, הצלקת הסופית אינה נראית כלל. ישנם מקרים בהם היא נראית כשקע קל / שינוי גוון קל, אך מאחר שעורנו לעולם אינו חלק לחלוטין, קל להסוות אותה.
התהליך מבוצע על ידי גילוח הנגע הבולט מבסיסו באמצעות סקלפל ולאחר מכן, צריבת הבסיס עם מחט חשמלית.
לאחר הסרת נקודת החן או הנגע, מתקבל גלד על העור, שנושר לאחר כשבוע עד שבועיים ותחתיו צומח עור חדש. יתרונה של השיטה הוא בתוצאה אסתטית וחסרונה, באחוזי חזרה גבוהים יותרשל הנגע בהשוואה לכריתה (כ-20%), אך גם כשזה קורה, הנגע חוזר כשטחי וגדל לאיטו.
צריבה בלייזר – מתאימה בעיקר לנגעים שפירים.
פעולה זו עובדת על עיקרון דומה לצריבה בחנקן נוזלי, כאשר, הפגיעה ברקמת הנגעמושגת באמצעות אור או חשמל, והצריבה חמה. יתרון השיטה ביחס לצריבה בחנקן נוזלי, הוא שהצלקת אינה לבנה. ההחלמה דומה לזו שלאחר שיטת הגילוח.
מבוא להסרת שומות בלייזר
בכל הנוגע לטיפוח העור ושמירה על גוון פנים ברור, הסרת שומות היא נושא שעולה לעיתים קרובות. בשנים האחרונות צמחה שיטה חדשה המכונה הסרת שומות בלייזר כבחירה פופולרית. מאמר זה יעזור לכם להבין את הרעיון של הסרת שומות בלייזר וכיצד היא מחוללת מהפכה בתחום הרפואי.
הבנת הרעיון של הסרת שומות בלייזר
הסרת שומות בלייזר היא הליך לא פולשני המשתמש באנרגיית אור כדי לפרק את הפיגמנט בשומה. הלייזר פולט אורך גל מסוים של אור הנספג בתאים הפיגמנטריים של השומה, וגורם להם להתפרק ולבסוף להיעלם. הליך זה הוא בדרך כלל מהיר, לעתים קרובות לוקח פחות משעה, ואינו דורש תפרים או חתכים.
כיצד הסרת שומות בלייזר מחוללת מהפכה בתחום הרפואי:
כניסתה של הסרת שומות בלייזר הביאה לשינוי משמעותי בתחום הרפואי. שיטות מסורתיות להסרת שומות כללו לעתים קרובות ניתוח, אשר נשא סיכונים של צלקות וזיהום. עם הסרת שומות בלייזר, הסיכונים הללו מצטמצמים מאוד. בנוסף, ההליך מהיר ונוח יותר עבור המטופל. התקדמות זו בטכנולוגיה הופכת את הסרת שומות לבטוחה יותר ונגישה יותר עבור כולם.
בחלקים הבאים נעמיק בהליך של הסרת שומות בלייזר, יתרונותיו, תופעות הלוואי האפשריות והעלות. אנו גם נשתף כמה סיפורי הצלחה כדי לתת לך הבנה טובה יותר למה לצפות מהליך זה.
טיפול להסרת שומות: סקירה כללית
שומות הן גידולי עור נפוצים שיכולים להופיע בכל מקום בגוף. הם בדרך כלל לא מזיקים, אבל אנשים מסוימים עשויים לבחור להסיר אותם מסיבות קוסמטיות או אם הם מהווים סיכון לסרטן העור. קיימות מספר שיטות להסרת שומות, לכל אחת יתרונות וחסרונות משלה.
שיטות מסורתיות להסרת שומות:
שיטות מסורתיות להסרת שומות כוללות בדרך כלל פרוצדורות כירורגיות. אלה יכולים לכלול כריתה (חיתוך), כאשר השומה נחתכת יחד עם אזור קטן של העור שמסביב, או הסרת גילוח, כאשר השומה מגולחת מעל פני העור. שיטות אלו בדרך כלל יעילות, אך הן עלולות לגרום להצטלקות ודורשות תקופת החלמה.
מבוא להסרת שומות ללא ניתוח:
שיטות להסרת נקודות חן שאינן ניתוחיות הופכות פופולריות יותר ויותר בשל זמן ההחלמה המינימלי שלהן וסיכון נמוך יותר להצטלקות. שיטות אלו כוללות הסרת לייזר, המשתמשת באנרגיית אור לפירוק השומה, וקריותרפיה, בה מקפיאים את השומה באמצעות חנקן נוזלי. בעוד ששיטות אלה יכולות להיות פחות פולשניות, ייתכן שהן אינן מתאימות לכל סוגי השומות.
לסיכום, בחירת שיטת הרחקת השומה תלויה בגודל, מיקום וסוג השומה וכן בהעדפותיו האישיות ובשיקולי הבריאות של הפרט. חשוב להתייעץ עם רופא עור כדי לקבוע את האפשרות הטובה ביותר עבורך.
טיפול בלייזר לשומות: הנוהל
הבנת ההליך של הסרת נקודות חן בלייזר יכולה לעזור לך להרגיש מוכן ונוח יותר. תהליך זה מורכב משלושה שלבים עיקריים: הכנה, ההליך עצמו וטיפול והחלמה לאחר ההליך.
הכנה להליך:
לפני ההליך, רופא העור יבדוק את השומה שלך כדי לוודא שהיא בטוחה להסרה. הם עשויים לקחת ביופסיה אם הם חושדים שזה יכול להיות סרטני. יומלץ לך להימנע מחשיפה לשמש ומתרופות מסוימות שיכולות להשפיע על הריפוי. חשוב גם לנקות את האזור סביב השומה ולא למרוח שום קוסמטיקה או קרמים ביום ההליך.
שלבים המעורבים בהליך הסרת שומות בלייזר:
ההליך מתחיל בהרדמה מקומית כדי להקהות את האזור. לאחר מכן, הרופא משתמש בלייזר כדי לפרק את השומה. לייזר זה פולט אנרגיית אור, אשר נספגת בפיגמנט של השומה. אנרגיה זו מפרקת את השומה לחלקיקים זעירים, הנספגים באופן טבעי על ידי הגוף שלך לאורך זמן. ההליך אורך בדרך כלל כ-5-20 דקות, תלוי בגודל ומספר השומות.טיפול והחלמה לאחר ההליך
לאחר ההליך, אתה עלול לחוות מעט אדמומיות ונפיחות, אשר אמורים להיעלם תוך מספר ימים. זה חיוני לשמור על האזור נקי ולהימנע מחשיפה לשמש. ד"ר אלדר ירשום לך קרם מיוחד כדי לסייע בריפוי. רוב האנשים יכולים לחזור לפעילותם הרגילה באופן מיידי, אך יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת למשך מספר ימים. יש לציין כי לעיתים נדירות נגרמות צלקות כתוצאה ומהטיפול ויש להתייעץ ולשאול לגבי הסיכוי והסיכון עוד טרם הטיפול.
לסיכום, הסרת שומות בלייזר היא הליך פשוט עם זמן החלמה מהיר. עם זאת, חשוב לעקוב בקפידה אחר הוראות הרופא שלך כדי להבטיח את התוצאות הטובות ביותר ולהימנע מסיבוכים.
היתרונות של הסרת שומות בלייזר
בכל הנוגע להסרת שומות, טיפול בלייזר הפך לבחירה פופולרית בקרב אנשים רבים. זאת בשל היתרונות הרבים שהוא מציע. בואו נסתכל מקרוב על כמה מהיתרונות הבאים:
מינימום כאב ואי נוחות: אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של הסרת שומות בלייזר הוא שהיא פחות כואבת בהשוואה לשיטות אחרות. קרן הלייזר המשמשת בהליך נועדה לכוון רק לשומה, ולהשאיר את העור שמסביב ללא נגיעה. זה מביא למינימום כאב ואי נוחות במהלך ואחרי ההליך. הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית ע"י מחט וחומר הרדמה מסוג לידוקאין.
זמן החלמה מהיר: הסרת שומות בלייזר היא הליך לא פולשני. זה אומר שזה לא כרוך בחתכים או תפרים, מה שמוביל לזמן החלמה מהיר יותר. רוב האנשים יכולים לחזור לפעילותם הרגילה מיידית או תוך יום או יומיים לאחר ההליך.
סיכון מופחת להצטלקות: יתרון משמעותי נוסף של הסרת שומות בלייזר הוא הפחתת הסיכון להצטלקות. מכיוון שקרן הלייזר מדויקת, היא משאירה את העור שמסביב ללא נזק. זה מקטין את הסיכויים להיווצרות צלקת, מה שהופך אותה לאופציה מצוינת עבור אלה שמודאגים מהתוצאה הקוסמטית של הסרת שומות.
לסיכום, הסרת שומות בלייזר היא שיטה בטוחה ויעילה המציעה מספר יתרונות על פני שיטות הסרת שומות מסורתיות. זוהי אפשרות מצוינת למי שרוצה הליך מהיר וללא כאבים עם סיכון מינימלי להצטלקות.
תופעות לוואי אפשריות של הסרת שומות בלייזר
בעוד שהסרת שומות בלייזר היא הליך בטוח ויעיל, חשוב להיות מודעים לתופעות לוואי אפשריות. אלה הם בדרך כלל זמניים ומינוריים, אבל זה חיוני לקבל את כל המידע לפני שאתה מקבל החלטה.
אי נוחות ואדמומיות זמנית
לאחר הליך הסרת שומות בלייזר, אתה עלול לחוות אי נוחות ואדמומיות באזור המטופל. זוהי תגובה נורמלית כאשר העור שלך מתרפא. אי הנוחות היא בדרך כלל קלה וניתן לטפל בה עם משככי כאבים ללא מרשם. האדמומיות חולפת בדרך כלל תוך מספר ימים.שינויים אפשריים בצבע העור, באנשים מסויימים שינוי בצבע העור יכול להיות שבוע ובאחרים השינוי יכול להמשך שנה ואף יותר.
במקרים מסוימים, האזור המטופל עשוי להיות בהיר או כהה יותר מהעור שמסביב. שינוי זה בצבע העור הוא בדרך כלל זמני ודועך עם הזמן. עם זאת, חשוב להגן על האזור המטופל מפני השמש כפי שהוא מרפא כדי למזער את הסיכון לשינויי צבע קבועים. מקרים נדירים של זיהום
כמו כל הליך עור, קיים סיכון קטן לזיהום לאחר הסרת שומות בלייזר. כדי למנוע זאת, חשוב לשמור על ניקיון האזור המטופל ולפעול לפי הנחיות הרופא לאחר הטיפול. אם אתה מבחין בסימנים של זיהום, כגון אדמומיות מוגברת, נפיחות או מוגלה, יש לפנות מיד לד"ר אלדר.
זכרו, העור של כל אחד מגיב אחרת לטיפולים. מה שאדם אחד חווה אולי לא זהה עבורך. תמיד עדיף לדון בכל דאגה עם ד"ר אלדר לפני כל הליך.
עלות הסרת שומות בלייזר
כאשר שוקלים הסרת שומות בלייזר, אחד הגורמים המרכזיים שיש לקחת בחשבון הוא העלות. העלות יכולה להשתנות בהתאם למספר גורמים, וחשוב להבין אותם כדי לקבל החלטה מושכלת.
גורמים המשפיעים על העלות
ישנם מספר גורמים שיכולים להשפיע על עלות הסרת שומות בלייזר. אלו כוללים:
מיקום השומה: שומות הממוקמות באזורים רגישים בגוף עשויות לדרוש טיפול ודיוק רב יותר, מה שעלול לייקר את העלות.
גודל ועומק השומה: שומות גדולות ועמוקות יותר עשויות לדרוש פגישות טיפול נוספות, מה שיכול להוסיף לעלות הכוללת.
מספר שומות: אם יש לך מספר שומות להסרה, זה גם יכול להגדיל את העלות.
ניסיון רופא מומחה: רופאי עור מנוסים יותר עשויים לגבות עמלות גבוהות יותר.
השוואת עלויות עם שיטות מסורתיות להסרת שומות
כאשר משווים את העלות של הסרת שומות בלייזר עם שיטות מסורתיות, חשוב לקחת בחשבון הן את העלויות המוקדמות והן את העלויות ארוכות הטווח. לשיטות מסורתיות, כגון כריתה כירורגית או קריותרפיה, עשויות להיות עלויות נמוכות יותר מראש. עם זאת, הם עשויים גם לדרוש יותר ביקורי מעקב וטיפול, מה שיכול להוסיף לעלות הכוללת.
מצד שני, הסרת שומות בלייזר עשויה להיות בעלת עלות מוקדמת גבוהה יותר, אך לרוב היא דורשת פחות מפגשי טיפול וזמן החלמה קצר יותר. זה יכול להפוך את זה לאופציה חסכונית יותר בטווח הארוך.
לסיכום, בעוד שעלות הסרת שומות בלייזר עשויה להשתנות, חשוב לקחת בחשבון את כל הגורמים ולהשוות זאת עם העלויות של שיטות מסורתיות. זה יעזור לך לקבל החלטה מושכלת לגבי אפשרות הטיפול הטובה ביותר עבורך.
במרפאותיו של ד"ר אלדר בתל אביב, ברעננה ובסביון, עיקר פעולות ההסרה מבוצעות בעזרת מכשירי לייזר מהחדישים והטובים שיש בעולם.