קשקשים בקרקפת
מה גורם לקשקשת?
גם רופאים לא ממש יודעים מה גורם לקשקשת, אבל שתי עובדות הקשורות למחלה ידועות במידה רבה של וודאות:
• אצל הסובלים מהבעיה קיימת הפרעה מקומית ביצירה של תאי העור.
באופן נורמלי העור מתחדש כל הזמן, תאי עור חדשים נבנים מהשכבות התחתונות של העור ובמקביל קיימת נשירה מתמדת של תאים מהשכבה החיצונית של העור.
תופעת הקשקשים מעידה על הפרה של האיזון העדין בין תמותה ותקומה של תאים חדשים ומתבטאת בהצטברות של שכבות תאים מתים על פני העור. אלה למעשה הקשקשים.
• ניתן גם למצוא כמות גדולה של חיידקים ושל פטריות, בעיקר אלה הקרויות פיטרוספורום. לא מדובר בפטריות מזיקות אלא בפטריות המצויות על פני העור של כל בני האדם, אבל אצל הלוקים בקשקשת הן מצויות בכמות גדולה הרבה יותר, ובאופן כלשהו, שעדיין אינו ברור, קשורות למחלה.
לסיכום : ישנה האפשרות שחיידקים יוצרים הפרעה בבניית העור – מה שגורם לקשקשת – ואז הפטריות מנצלות את ההזדמנות ומתיישבות עליו, אבל ישנה גם האפשרות שהפטריות והחומרים שהן מפרישות הם שגורמים להפרעה בבניית העור התקין ולהיווצרות הקשקשים – מה שמביא ל"התיישבות" של חיידקים.
אז יש טיפול לקשקשים בשיער?
יש שפע של תכשירים יעילים נגד פטריות, ומשתמשים בהם כדי לטפל בקשקשת במידה רבה של הצלחה.
בין התכשירים הקיימים: שמפו ניזורל, שמפו אגיספור, סבוסל, סבו־עור, Head & Shoulders, פוליטר, אלפוסיל (השניים האחרונים מכילים זפת ולכן יש להם ריח חריף מעט, אך יעילותם גבוהה).
כמעט כל סוגי השמפו נגד קשקשים מכילים מרכיבים אנטי־פטרייתיים. קיימים גם סוגי שמפו שמכילים חומרים טבעיים בעלי אפקט אנטי־פטרייתי, ויעילותם רבה. מדובר, למשל, בתכשירים שמכילים שמן עץ התה ולימון.
עם זאת יש לציין שהתכשירים הניתנים במרשם רופא (כמו שמפו ניזורל ושמפו אגיספור) יעילים יותר מהתכשירים שאינם מחייבים מרשם.
מה בנוגע לתכשירים המכילים סטרואידים? הם מסוכנים?
כיוון שאין טיפול שמרפא את המחלה, הטיפול המיטבי הוא זה שמקל ומעניק הפוגה ואשר ניתן להשתמש בו ללא הגבלת זמן וללא חשש מתופעות לוואי ומסיכונים.
קיימים בשוק תכשירים נוזליים המכילים סטרואידים (נגזרות של קורטיזון). הם נעימים לשימוש, משוּוקים בטיפות שמזליפים על הקרקפת, והם גם יעילים מאוד, אבל כמו יתר התכשירים, גם הם אינם מרפאים את המחלה, ובשימוש ממושך הם עלולים לגרום נזק לעור. לכן מומלץ שלא להשתמש בהם באופן קבוע.
עם זאת, סטרואידים לשימוש מקומי שנעזרים בהם לזמן קצר ולסירוגין מטפלים ביעילות רבה בקשקשת בקרקפת.
מה עושים כשיעילות התכשיר פוחתת?
כידוע לכל מי שסובל מקשקשת ממושכת, רוב התכשירים יעילים בהתחלה ועם הזמן מאבדים מיעילותם. הפתרון המומלץ אינו להגביר את כמות השימוש באותו התכשיר, אלא פשוט לעבור לתכשיר מקבוצת חומרים אחרת. אחרי זמן מה, כשהתכשיר הנוסף מאבד מיעילותו, ניתן שוב לחזור לתכשיר הראשון. הוא יהיה שוב יעיל כאילו מעולם השתמשתם בו!
האם יש צורך לטפל בקשקשת על הקרקפת באמצעות אנטיביוטיקה?
אם יש זיהום של עור הקרקפת או במקרים חמורים של סבוריאה, נדרש טיפול אנטיביוטי בכדורים. ייתכן שאף יהיה צורך בטיפולים נוספים בכדורים.
האם הקשקשים גורמים לי לנשירת שיער?
לא. אם את או אתה מאבדים שיער, ייתכן שאתם סובלים מהתקרחות. אין לכך שום קשר לקשקשת.
האם תספורת קצרה או ארוכה משפיעה על הימצאות הקשקשים?
אין לכך שום הוכחות מדעיות.
האם עישון ושתיית אלכוהול מחריפים את הבעיה או מעוררים אותה?
לא.
האם קשקשים קשורים תמיד לפעילות יתר של בלוטות החלב ולשיער ולעור שמנים?
לא תמיד.
ונניח שאני רוצה ללכת בגלל זה לרופא/ה. רופא/ת המשפחה שלי יכול לעזור?
רופא/ת משפחה יודע לטפל בבעיה, אבל אם רוצים, אפשר לפנות היישר לרופא/ת עור.